TERDETIK RASANYA

‘Kenapa lah susah sangat nak buat Sales ni? Nanti target tak achieved lah, pendapatan tak seberapa’ ‘Orang lain boleh buat kenapa tidak pada diri ku ini? Koman sangat ke aku ni?’ ‘Jumpa orang saja asyik gugup saja, bila sembang dengan kawan-kawan boleh plak tak ada gugup tu pula’ Fikirkan dan renungkan semula ‘Asyik kena mandi sahaja, nanti kena mandi balik’ ‘Baru seminggu lepas di … [Read more...]

123 total views, no views today

BUKAN SEMUANYA TANGKAP MUDAH SAJA

Beringatlah apabila melakukan jualan bukan satu pekerjaan atau tugasan yang memudahkan untuk melakukannya demi mencapai apa yang dimahukan dan diidamkan selama ini. Semuanya memerlukan minat, pengorbanan dan tindakan yang jitu bagi memastikan apa juga yang dimahukan boleh diperoleh mengikut apa yang kita mahukan. Imam Al-Ghazali pernah mengatakan bahawa ‘setiap yang mulia yang kamu mahukan atau … [Read more...]

109 total views, no views today

BILA KENA HENJUT

Semakin membangkang semakin panas hati kita menghadapinya. Sememangnya memang mudah naik angin bila bakal pembeli mengatakan pelbagai tohmahan, cercaan dan perkara yang bukan-bukan bila bantahan dan bangkangan berlaku di hadapan kita. Serba tak menjadi dibuatnya walaupun sedaya upaya membawa ketenangan dan kesabaran menghadapi ujian yang berlaku ini. Terasa amat perit untuk melakukan tetapi sejauh … [Read more...]

213 total views, no views today

TIADA YANG MUSTAHIL

Andaian, sangkaan, pegangan dan prinsip yang salah pasti akan mengakibatkan sesuatu keputusan yang negatif. Memang mudah melakukannya namun untuk mendapatkan keputusan yang terbaik sesuatu perlu dilakukan. Inovatif, kreatif dan semangat yang jitu perlu dilakukan demi memastikan setiap jualan ada penutupan jualan, setiap sasaran tepat kena pada sasarannya dan setiap yang dikejar dapat dicapai … [Read more...]

90 total views, no views today

SALAM MAAL HIJRAH

Sempena kehadiran Maal Hijrah jangan sama sekali dilepaskan dan dilupakan pada hari Selasa ini sebelum solat Maghrib di sarankan membaca doa penutup tahun manakala selepas Azan Maghrib membaca doa awal tahun pula. Lakukan perkara ini hanya untuk setahun sekali sahaja. Mohon dari Allah untuk per mudahkan lagi urusan kita dalam melakukan tugasan setiap hari agar setiap cabaran, dugaan dan rintangan … [Read more...]

99 total views, no views today