JANGAN MAIN DUDUK SAHAJA

Seorang faqih terkenal, Abu Laits As-Samarkandi (Tanbihul Ghafilin) pernah berkata ; "Barang siapa yang duduk dengan 8 golongan, akan bertambah pada dirinya 8 perkara : Barang siapa sering duduk dengan orang kaya, akan bertambah cinta dan gemar pada dunia. Barang siapa sering duduk dengan pemerintah, akan bertambah takabbur dan keras hati. Barang siapa sering duduk dengan anak-anak, akan … [Read more...]

120 total views, no views today

3C FAHAMI KEHENDAK DAN KEMAHUAN MEREKA

Kenapa mereka membeli dan menerima tawaran yang di kemukakan? Semuanya disebabkan Memang dah hendak kepada produk tersebut Dah lama mencari baru bertemu produk yang dimahukan Harga yang ditawarkan mampu milik untuk dimiliki Tawaran yang menarik Dapat membantu dan menolong diri nya per mudahkan lagi masalah yang dihadapi Memudahkan dan menyenangkan lagi urusan seharian … [Read more...]

79 total views, no views today

PENGETAHUAN PRODUK, SEJAUH MANA MEMBANTU?

Percaya kah anda bahawa salah satu kegagalan dalam menjual adalah pengetahuan produk. Nampak mudah dan senang. Boleh jual sahaja cukuplah itu. Tapi sampai bila pengetahuan produk perlu ada dalam pemikiran kita sekadar suam-suam kuku sahaja? Inilah yang merimaskan kita semua andai kata perkara sebegini tidak sama sekali di ambil berat langsung. Pengetahuan produk adalah merangkumi … [Read more...]

77 total views, no views today

MAKSIMUMKAN KELEBIHAN MEMBUKA BOOTH

Adalah menjadi satu kebiasaan bagi orang yang melakukan jualan, membuka kaunter di premis-premis yang melibatkan tempat atau lokasi yang mempunyai ramai pengunjungnya. Memang memenatkan melayan orang yang lalang sambil mengajak mereka untuk turut sama mendengar penerangan yang diberikan. Berdiri yang lama satu hal yang tidak dapat dielakkan apatah lagi kena pula melakukan jualan di tempat yang … [Read more...]

109 total views, 1 views today

MENJUAL ADALAH PERMAINAN ORANG BERFIKIR

Inilah yang patut dilakukan oleh seorang penjual. Berfikir bagaimana untuk Melariskannya Siapa sasaran pembeli Sejauh mana kejujuran dalam menjual Bagaimana persediaan kita Kalau kita nyatakan kita berpengalaman, begitu juga dengan pembeli. Mereka juga berpengalaman dalam menilai sesuatu produk sebelum sanggup untuk menerima tawaran kita. Perbezaan dan perbandingan, kelemahan dan … [Read more...]

559 total views, no views today

HARGA YANG KOMPETITIF

‘Kenapa nak beli kat tempat lain, dengan saya pun sama juga. Harga yang saya berikan pun sangat kompetitif. Nak takut apa? Dari segi kualiti lebih kurang sama sahaja. Harga dia pun tak jauh beza. Tunggu apa lagi?’. Ini lah salah satu ayat menjual yang sering kita dengari apabila bertemu dengan di penjual yang menawarkan sesuatu produk yang lebih kurang sama dengan produk yang kita hendak dan cari … [Read more...]

113 total views, no views today

FAHAMILAH DULU SEBELUM CEBURI

Semuanya kena ambil tindakan asas ketahui apa sebenarnya diri kita mahukan. Jangan main semberono nak buat sahaja tanpa tahu hujung pangkalnya terlebih dahulu. Nak lakukan jualan pun pastikan  yang kita ambil berat ketahui terlebih dahulu tentang Ketahui apa yang diminati untuk dijual Fahami trend pasaran sekarang Produk apa yang senang untuk di jual Jangan 100% ikut orang tapi kreatif … [Read more...]

72 total views, no views today

SUSAH KE SENANG MLM NI???

Tidak dinafikan ramai yang menyertai MLM (Multi Level Marketing) yang berdaftar di Malaysia. Semua yang menyertainya mengharapkan pulangan keuntungan yang banyak dan tinggi. Berkereta mewah dan di hadiah dengan pelancongan menjadikan seseorang menjadi rabun mata dibuatnya. Bukan main syok lagi melihat kejayaan upline dan ejen-ejen jualan yang menerima pelbagai anugerah dari syarikat MLM yang … [Read more...]

84 total views, no views today

MENCARI ATAU MENANTI

Ramai yang berjaya melakukan jualan di masa kini lebih gemar untuk menanti. Bila peluang berada di hadapan barulah jualan boleh dilakukan. Menanti dan terus menanti bila peluang akan menjelma untuk melakukan jualan. Tidak kira jangka masanya, apa cuacanya, keadaan suasananya atau mungkin juga kehadiran orang yang lalu lalang masih lagi mahu untuk menanti.   Banyak contohnya menjual … [Read more...]

85 total views, no views today

JAWAPAN DI PERLUKAN

Pernah kah kita fikirkan Apa sebenarnya yang di mahukan oleh bakal pembeli Di mana kesukarannya sehingga sukar menerima tawaran yang dikemukakan Apa halangan yang difikirkan semasa proses perundingan Di mana jalan paling mudah untuk menjual Apa yang tidak kena dengan diri kita ketika menjual? Penampilan atau perbualan? Sejauh mana keyakinan kita terhadap bakal pembeli? Setiap orang … [Read more...]

70 total views, no views today