JANGAN TAKUT MENJUAL TAPI LAKUKAN SECARA SEMULAJADI

Salah satu sifat negatif dalam melakukan jualan adalah apabila kita sering sangat merasa takut, risau dan bimbang dalam melakukan jualan. Tiada keyakinan langsung. Tambah parah lagi apabila kemahuan hati mahu menjual tapi bila menjual baru orang bertanya sudah mula merasa cukup leceh, menyampah dan kelu lidah membisu seribu bahasa. Inilah ujian dan dugaan yang perlu ditempuh dengan hati tabah, … [Read more...]

183 total views, no views today

PENGETAHUAN PRODUK, SEJAUH MANA MEMBANTU?

Percaya kah anda bahawa salah satu kegagalan dalam menjual adalah pengetahuan produk. Nampak mudah dan senang. Boleh jual sahaja cukuplah itu. Tapi sampai bila pengetahuan produk perlu ada dalam pemikiran kita sekadar suam-suam kuku sahaja? Inilah yang merimaskan kita semua andai kata perkara sebegini tidak sama sekali di ambil berat langsung. Pengetahuan produk adalah merangkumi … [Read more...]

77 total views, no views today

VIRUS KEGAGALAN

Hanya sebagai satu peringatan dan iktibar buat kita semua apabila Mudah mengeluh dan merasa kecewa. Tunggu sempurna baru nak menjual. Bertindak tanpa sebarang ilmu walaupun yang asas. Mudah terpengaruh dengan ajakan orang kepada jualan yang tidak pernah dilakukan. Kelabu mata mencari untung tanpa fikirkan susah payah dalam menjual Tidak pelajari setiap perkara yang salah dan silap … [Read more...]

211 total views, 1 views today

HARAPAN KU 2016

Segala puji bagi Allah Taala Tuhan Sekalian Alam, Selawat dan Salam Untuk Nabi Muhammad SAW, Ahli Keluarga Rasulullah dan Sahabat-sahabatnya. Syukur Alhamdulillah terima kasih pada Mu Ya Allah untuk sisa-sisa usia yang di lanjutkan lagi memberikan aku peluang untuk bertaubat lagi. Terlalu banyak dan besar dosanya atas apa yang telah aku lakukan dan alami sebelum ini sehingga detik untuk aku … [Read more...]

125 total views, no views today

MEMADAIKAH ILMU YANG ADA?

Menjadi satu kebuntuan dan kemusykilan berapa banyak perlu dipelajari dalam melakukan jualan. Cukup kah sekadar mempelajari pengetahuan produk sahaja melalui pembacaan atau dari kata-kata pengalaman dari orang yang mahir tentang produk? Dah tahu tentang pengetahuan produk tanpa berlengah lagi terus-terusan melakukan jualan. Tak bagi peluang langsung asal boleh mendatangkan keuntungan sudah cukup … [Read more...]

87 total views, no views today

KEKALKAN MOMENTUM JUALAN

Satu perkara yang sukar tapi tidak mustahil untuk dilakukan. Mengekalkan momentum dan rentak jualan yang ada perlu ada tertanam dalam diri kita yang melakukan jualan. Bila nama dah ada dalam pasaran kekuatan diri untuk berkembang perlu ada demi memastikan kesinambungan melakukan jualan tetap diketahui oleh orang ramai. Bila sudah mencapai sasaran apa yang dikehendaki perlu dikekalkan lagi dan lagi … [Read more...]

89 total views, no views today

BUKAN PRODUK TAPI ORANGNYA

Antara pandangan orang ramai yang melihat dan menonton pada mereka yang menjual adalah pada diri orang yang menjualnya. Produk yang ditawarkan pula mungkin satu pandangan yang kedua atau ketiga pada pengamatan mereka. Namun pada kenyataannya apa yang ada apa diri kita terlebih dahulu yang dipandang dan dinilai oleh mereka di awal pertemuan. Per kemaskan diri dengan segera dengan cara Menjaga … [Read more...]

104 total views, no views today

ILMU VS HARTA

Ilmu adalah warisan para Nabi as sedangkan harta adalah warisan Firaun dan Qarun Ilmu lebih mulia daripada harta kerana  ilmu menjaga manusia sedangkan harta dijaga oleh manusia Orang yang berilmu mempunyai ramai kawan sedangkan banyak harta banyak pula musuhnya Ilmu diberikan bertambah, harta diberikan berkurang Ilmu tidak boleh dicuri sedangkan harta boleh hilang dan lenyap Harta boleh … [Read more...]

164 total views, 1 views today

BILA TIADA KEYAKINAN

‘Ish boleh jual ke ni?’ ‘Biar betul nak suruh saya menjual’ ‘minat ada dah ni tapi macam mana nak jual?’ ‘produk ni boleh laku ke jual?’ ‘nak mula kat mana dulu?’ ‘siapa boleh tolong saya nanti bila saya menjual’ ‘malulah nak jual barang ni.....’ ‘sesuai kah dengan saya untuk menjual?’ ‘suruh jual tapi barang nak jual pun tak tahu macam mana’ ‘hebat sangat kah barang … [Read more...]

84 total views, no views today

UNSUR KEKUATAN PENDORONG SEMANGAT

Adanya dalam kita unsur-unsur kehebatan dan kecenderungan yang positif sudah tentu ia nya akan memberikan satu sumber kekuatan dan kebaikan dalam melakukan jualan. Mengharapkan semangat sahaja tidak mencukupi andai kata apa yang kita lakukan tidak dilakukan dengan sepenuh hati dan jiwa. Penyerapan kesungguhan dalam melakukannya kena ada dan memastikan tidak pernah luntur sama sekali. Biar badai … [Read more...]

90 total views, 1 views today