TERDETIK RASANYA

‘Kenapa lah susah sangat nak buat Sales ni? Nanti target tak achieved lah, pendapatan tak seberapa’ ‘Orang lain boleh buat kenapa tidak pada diri ku ini? Koman sangat ke aku ni?’ ‘Jumpa orang saja asyik gugup saja, bila sembang dengan kawan-kawan boleh plak tak ada gugup tu pula’ Fikirkan dan renungkan semula ‘Asyik kena mandi sahaja, nanti kena mandi balik’ ‘Baru seminggu lepas di … [Read more...]

123 total views, no views today

KENAL PASTI KEGAGALAN DALAM MENJUAL

Memang sangat menghampakan apabila jualan yang dilakukan tidak mendapat sambutan. Badan yang penat lagilah terasa akan penatnya tak sudah-sudah. Dah lah hati kecewa, masih tertanya-tanya apa silapnya kita sehingga yang kita jangkakan rupanya hasil masih gagal untuk diperoleh. Ingatkan senang lakukan jualan rupanya susahnya Allah sahaja yang Maha Mengetahuinya. Mulalah datang perasaan kecewa, putus … [Read more...]

72 total views, no views today

BERAPA BANYAK TELAH KITA FIKIRKAN?

Berapa banyak telah kita muhasabah diri kita bagi perbetulkan lagi kemahiran, skil dan pengalaman kita dalam melakukan jualan? Semuanya perlu diberi perhatian dan dilakukan dengan sebaik yang mungkin untuk ‘upgrade’ kan lagi diri kita yang menjual. Karier menjual yang penuh dengan cabaran, persaingan dan ujian ini perlu dipertingkatkan dan masa ke semasa. Pastikan jangan ada istilah malas kerana … [Read more...]

80 total views, no views today

JANJI PALSU PUN ADA JUGA

Sesuatu yang perlu dilalui dan ditempuhi oleh orang yang menjual adalah menemui bakal-bakal pembeli atau pelanggan yang hanya pandai berjanji tapi pada akhirnya tidak sama sekali menunaikan janjinya untuk menerima tawaran yang di kemukakan. Bagi kita rasa syok sendiri sahaja mengharap mereka menerimanya tapi pada sebenarnya hanya mainan mulut sahaja yang kita terima. Mungkin takdir, mungkin … [Read more...]

188 total views, no views today

JANGAN DIBIARKAN BERSEORANGAN

Amat logik kalau diperkatakan mereka yang menyertai tim jualan mempunyai kepandaian dan kepakarannya sendiri bila di ambil untuk bekerja. Ketua tim jualan mudah mengandaikan bahawa setiap ahli baru yang diambil dalam tim jualan semuanya telah mereka ketahui terlebih dahulu tanpa perlu kepada mengajar, memaklumkan dan mendidik perkara-perkara sepatutnya. Kerana kitalah ketua yang memimpin mereka … [Read more...]

53 total views, no views today

5 PERSOALAN BILA BERTEMU

Berfikir dahulu sebelum bertindak. Jangan bertindak membabi buta dan melulu tak tentu fasal. Kelakuan dan perangai kita merupakan ‘First Impression’ di pandangan bakal pembeli. Adalah disarankan apabila bertemu dengan mereka terutama buat kali pertamanya kesemua kelakuan dan tingkah laku kita perlu sangat untuk di jaga. Bila melakukan pertemuan pernah kah kita memikirkan persoalan-persoalan … [Read more...]

80 total views, no views today