BERKAHWAN SAJA

Jangan cari musuh tapi cari lah kawan seramai yang termampu. Semua orang yang ada di sekeliling kita buat sebagai seorang kawan dan sahabat. Lagi ramai lagi bagus. Tidak kiralah bersahabat dengan rakan setugas, jiran tetangga, saudara mara, jemaah Masjid atau surau, kenalan di kedai kopi dan sebagainya. Semua boleh kita cari dan dapatkan asalkan diri kita jangan sama sekali menyombong, berlagak … [Read more...]

102 total views, no views today

IKLAN TERBAIK ADALAH BERCAKAP

Salah satu skil atau kemahiran yang di perlukan dalam melakukan jualan adalah berkomunikasi. Tak perlu pandai berpidato atau melakukan syarahan, cukuplah sekadar boleh bercakap dan bersembang dengan siapa pun yang ditemui. Asalkan mereka faham dan ketahui apa yang kita tawarkan sudah cukup memadai buat kita yang menjual. Tidak petah tak apa lagi asalkan masih mampu menarik minat mereka untuk … [Read more...]

208 total views, 4 views today

RASULULLAH PUN TAK MAHU MEMBANTU

Pada suatu hari Rasulullah berada bersama kami lalu baginda menceritakan tentang orang yang suka menipu dan khianat dengan begitu bersungguh. Kemudian baginda bersabda ‘Pada hari kiamat nanti, aku akan bertemu dengan salah seorang dari kamu datang dengan memikul seekor unta yang sedang melenguh di atas tengkuknya dan berkata ‘Wahai Rasulullah, tolonglah aku. Lalu aku katakan kepadanya ‘Aku sudah … [Read more...]

153 total views, no views today

6S DALAM BERTEMU

Acap kali kita bertemu dengan orang, baik bakal pembeli, prospek mahupun pelanggan. Semuanya pasti bermula dengan pertemuan. Nak mudah untuk memikat dan mengambil hati mereka pastikan 6S sentiasa kita amalkan agar apa yang kita lakukan ini berhemah dan mudah menarik perhatiannya. Bukan suka-suka untuk lakukan tapi mesti ada untuk dilakukan. 6S yang dimaksudkan ini adalah Salam … [Read more...]

128 total views, no views today

KENALI RASULULLAH BERBICARA

Mungkin ada yang telah kita abaikan selama kita berbicara dengan siapa pun juga. Apa yang Rasulullah SAW lakukan dan kita sebagai umatnya mengikut apa yang telah Rasulullah SAW lakukan bermakna kita telah melakukan sunahnya. Ganjarannya hanya Allah Maha Mengetahui Nya. Walaupun hukumnya sunat tapi rasanya tidak salah sama sekali untuk kita mengikutinya apatah lagi dapat kira praktik kan sama … [Read more...]

167 total views, no views today

JANGAN MUDAH TERPEDAYA

Bila prospek atau bakal pelanggan memberikan pelbagai alasan dan ulasan, tidak kiralah dalam bentuk bantahan atau bangkangan mula lah kita menarik ‘break’ terhenti secara tiba-tiba si atas keengganan mereka untuk menerima tawaran yang dikemukakan. Setelah ada keyakinan diri melakukan jualan tiba-tiba sahaja terhenti semangat yang dipupuk dari awal pertemuan hanya kerana perkara sebegini berlaku. … [Read more...]

87 total views, no views today

PANTANG LARANG BERINTERAKSI

Bila bertemu dengan bakal pembeli jangan main hentam kromo sahaja. Lakukan sebaik mungkin mengambil hati orang yang berada di hadapan kita. Nak menjual sebelum mereka menerima dan mengambil produk kita, kena pastikan yang kita kena ambil hati mereka terlebih dahulu. Jangan ikut suka hati sahaja sesedap rasa main belasah yang bukan-bukan. Beringat sentiasa dalam kita ingin mengambil hati … [Read more...]

110 total views, no views today