PERLUKAH KEPADA PERANCANGAN?

Semuanya memerlukan keputusan segera. Pendapatan dan perolehan yang dimahukan pasti mahukan secepat yang mungkin. Mana nak bayar bil, miliki barangan keperluan, membayar segala hutang piutang dan juga menampung keperluan kehidupan. Semuanya perlukan perancangan agar wang tidak putus dan peroleh setiap jualan yang dilakukan akan ada hasilnya seperti mana yang dimahukan. Semuanya memerlukan … [Read more...]

1 total views, no views today

5 PERHATIAN YANG PERLU DI BERIKAN SEMASA MALAM HARI

Terlalu luas untuk di perkatakan tentang perniagaan di malam hari. Membuka kedai makan, stall burger, stesen minyak, uptown termasuklah MLM masih cuba mendapatkan pelanggan seramai yang termampu. Tidak mengira hari malam walaupun hujan sekalipun tetap mencuba untuk melakukan jualan walaupun mungkin terdapat pelbagai halangan dan rintangan yang terpaksa untuk ditempuhi. Inilah lumrah dalam … [Read more...]

35 total views, no views today

TERDETIK RASANYA

‘Kenapa lah susah sangat nak buat Sales ni? Nanti target tak achieved lah, pendapatan tak seberapa’ ‘Orang lain boleh buat kenapa tidak pada diri ku ini? Koman sangat ke aku ni?’ ‘Jumpa orang saja asyik gugup saja, bila sembang dengan kawan-kawan boleh plak tak ada gugup tu pula’ Fikirkan dan renungkan semula ‘Asyik kena mandi sahaja, nanti kena mandi balik’ ‘Baru seminggu lepas di … [Read more...]

41 total views, no views today

PELANGGAN ADALAH PROSPEK TERBAIK

Yakinilah bahawa pelanggan yang sedia ada merupakan nadi kepada jualan kita. Tanpa mereka siapakah kita dalam melakukan jualan. Dengan pembelian mereka dan jualan berulang sudah pasti punca pendapatan dan sokongan atas kepercayaan mereka atas jualan yang telah di lakukan kepadanya. Kalau ini dapat kita jagakan pada mereka atas mutu perkhidmatan dan kepercayaan yang ada pada mereka sudah pasti akan … [Read more...]

41 total views, no views today

BANYAKKAN LAPAR DAN KURANGI KENYANG

Sayidina Ali Bin Abu Talib mewasiatkan ‘Lapar merupakan tali yang mengikat nafsu. Ingatlah bahawa syaitan sentiasa berada dalam diri anak Adam dan berjalan melalui salur darah, manakala kenyang tidak akan merasakan kebesaran Allah dan membuat hati menjadi buta’ Di dalam lapar ada 10 fadilat kebaikan dan keutamaan iaitu Menjernihkan hati, mencerdaskan otak dan menerangi penglihatan … [Read more...]

68 total views, no views today

MEMAJUKAN PERNIAGAAN

Tiada siapa nak menanggung kerugian dan kekecewaan atas kegagalan dalam bidang jualan. Semuanya berkehendakkan untung yang banyak dan besar. Ini lah adat orang yang mahu menceburi bidang perniagaan. Untung, untung dan untung merupakan agenda utama bila menceburi perniagaan. Bagi memastikan perniagaan yang dilakukan berjaya mendapat pulangan yang tinggi dan di mahukan terdapat beberapa perkara yang … [Read more...]

52 total views, no views today

MUDAHNYA MENJEMPUT REZEKI

Kita kena yakin dan percaya bahawa rezeki adalah milik Allah. Justeru memohonnya adalah amat penting antara caranya ialah Solat Subuh berjemaah. Ini adalah kerana banyak kelebihan pelaksanaan solat berjamaah. Inilah yang dilakukan oleh salaf al-soleh. Selalu membaca surah Al-Waqiah setiap malam. Sering istighfar dengan sebanyak-banyaknya setiap hari. Per banyakkan doa dan taubat … [Read more...]

68 total views, no views today

JANGAN MENUNTUT ILMU DI SEBABKAN…..

Tidak dinafikan pentingnya ilmu untuk dipelajari. Tanpa ilmu pasti sukar untuk menjual dan ketahui apa yang perlu dilakukan dengan sebaik yang mungkin. Jangan terlalu bergantung pada logik akal sahaja dikhuatiri nanti prospek atau pelanggan akan mudah mengetahui betapa kurangnya kita pada ilmu yang sepatutnya. Belajarlah sebanyak yang mungkin dan setinggi yang termampu kerana ilmu pasti tidak … [Read more...]

44 total views, no views today

KETAHUI 4 KRITERIA BILA MENJUAL

Terdapat empat kriteria utama dalam menjual yang perlu untuk kita ketahui. Menurut Tim Conner dari Amerika Syarikat, seorang motivator dan penulis buku melebihi 80 tajuk buku menerangkan bahawa dalam kita melakukan jualan terdapat kriteria-kriteria yang perlu untuk kita ketahui terlebih dahulu iaitu KRITERIA PEMBERAT (PERATUSAN) TINGKAH … [Read more...]

60 total views, no views today

5 LANGKAH ATASI KEGAGALAN DALAM MENJUAL

Ada masanya kehampaan dan kekecewaan akan berlaku dalam hidup kita apabila melakukan jualan. Macam orang putus cinta sahaja mulalah membawa diri entah ke mana melayan perkara-perkara negatif yang sepatutnya tidak dilayan dan dilakukan dengan sewenang-wenangnya. Walaupun lumrah kehidupan namun jika dilayan yang amat sangat perkara yang negatif ini sudah tentu boleh merosakkan karier, pendirian dan … [Read more...]

69 total views, no views today