TAK MAKBUL PUN DOA

Semua dari kita secara majoritinya mengharapkan dan berkehendakkan agar apa yang kita mohon atau pinta pada Allah dapat diluluskan ‘on the spot’, segera atau paling tidak pun pada keesokan harinya. Inilah sebuah pengharapan yang telus mengharapkan bantuan dan pertolongan dari Allah dapat diluluskan secepat mungkin. Naluri manusia semua yang dikehendaki semuanya nak cepat sehingga kadang-kadang … [Read more...]

19 total views, 17 views today

BERIKAN YANG FIRST CLASS

Sabda Rasulullah ‘Tidakkah aku memberitahu kamu mengenai seseorang yang api neraka haram ke atasnya dan dia haram ke atas api neraka? Iaitu orang yang hampir kepada semua orang lain dan berkeperibadian lembut dan mudah dalam berurusan dengan orang lain’ (Hadis Riwayat Tirmizi). Walaupun ia nya bukan satu hadis yang memberikan amaran kepada orang-orang yang beriman namun peringatan perlu ada … [Read more...]

46 total views, 9 views today

BUKAN SEMUANYA TANGKAP MUDAH SAJA

Beringatlah apabila melakukan jualan bukan satu pekerjaan atau tugasan yang memudahkan untuk melakukannya demi mencapai apa yang dimahukan dan diidamkan selama ini. Semuanya memerlukan minat, pengorbanan dan tindakan yang jitu bagi memastikan apa juga yang dimahukan boleh diperoleh mengikut apa yang kita mahukan. Imam Al-Ghazali pernah mengatakan bahawa ‘setiap yang mulia yang kamu mahukan atau … [Read more...]

80 total views, no views today

BERSEDIAKAH UNTUK MELALUINYA

Berfikiran terbuka dan menerima secara positif apa juga yang berlaku dan terjadi. Kenapa perlu mengeluh panjang dan merasa begitu kecewa dengan apa yang berlaku dan terjadi? Sepatutnya menjual perlu dilakukan secara sesuatu yang menyeronokkan dan bukan membebankan. Hati perlu tabah, kuat, sabar dan tenang dalam menghadapi apa juga cabaran, dugaan, rintangan dan masalah yang di hadapi Firman … [Read more...]

54 total views, 1 views today

MENCIPTA KEKAYAAN MENURUT DUKE

Tertarik mendengar ceramah Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias (DUKE) di Mutiara Fm jam 2.30 petang pada 25hb September 2016. Ceramah Dato tentang kebahagiaan hidup di dunia ini turut memberi tip bagaimana untuk menjadi orang kaya. Simple tapi perlukan sedikit pengorbanan untuk melakukannya. Bukannya banyak tapi hanya ada dua perkara sahaja yang perlu dilakukan. Fokus untuk melakukannya sudah pasti … [Read more...]

51 total views, no views today

INDAHKAN DUNIA DENGAN MAAF

‘Ketahuilah bahawa sebesar-besar kesenangan di dunia dan di akhirat adalah memberi maaf kepada orang lain dan melupakan terus kesalahannya, pasti Allah SWT meninggikan darjatnya di sisi manusia’. (Imam Syafie). Kemantapan Persaudaraan Sifat suka memaafkan adalah sifat terpuji. Sikap itu menzahirkan kebersihan hati yang suci murni. Orang yang suka memaafkan orang lain adalah hasil dorongan … [Read more...]

46 total views, no views today

DIAM JIKA DI MAKI

Pasti satu hari atau ada ketikanya tiba-tiba kita yang menjual menerima makian dan marah dari seseorang yang berhadapan dengan kita. Memang menyakitkan hati tapi nak buat macam mana. Terpaksa dihadapi dengan hati yang sayu dan menerima dugaan ini dengan hati yang terbuka. Cakap memang bolehlah untuk bersabar dan terus bersabar. Bila dah hadapi dengan sendirinya baru tahu betapa pedih dan panasnya … [Read more...]

39 total views, no views today

TIADA KRISIS KEWANGAN KETIKA MENJUAL

Salah satu gangguan dalam melakukan jualan apabila masalah kewangan cukup meruncing dalam diri seseorang. Bila tiada duit atau nak guna duit tapi sememangnya sudah tiada mulalah fikiran akan terganggu. Bila fikiran terganggu sudah pasti nak lakukan jualan sememangnya akan lebih sukar dan menyusahkan pula. Semuanya hanya di sebabkan oleh wang ringgit. Sebaik-baiknya lakukan tindakan demi menjaga … [Read more...]

223 total views, 1 views today

3 ELEMEN DALAM MENYAMPAIKAN

Memberi kefahaman bila menjual amat-amat diperlukan. Bagaimana pelanggan hendak mengetahui produk yang ditawarkan kalau penerangan yang jitu dan betul tidak disampaikan. Kesemuanya memerlukan kemahiran dan kepandaian kita dalam menyampaikannya bagaimana untuk memberikan pengetahuan yang baik kepada mereka. Menjual bukan sekadar bercakap atau bersembang membabi buta begitu sahaja. Perlu ada … [Read more...]

49 total views, no views today

SUDAH HEBAT KAH KITA?

Jangan merasa diri hebat walaupun terdapat banyak stok senarai nama-nama prospek. Jangan merasa diri hebat walaupun mudah mendapat temu janji dengan prospek. Jangan merasa diri hebat walaupun mudah pelanggan menerima tawaran yang di kemukakan. Jangan merasa diri hebat sudah mampu terima pendapatan lumayan. Jangan merasa diri hebat asyik kita sahaja yang diberi perhatian oleh orang … [Read more...]

49 total views, no views today