SENYUMLAH SENTIASA

  “Senyum kepada saudara (Muslim) mu adalah sedekah, menyeru kepada makruf dan melarang dari mungkar adalah sedekah, menunjukkan jalan kepada seseorang yang tersesat jalan adalah sedekah, menolong seorang yang penglihatannya kabur adalah sedekah, menyingkirkan batu-batu, duri-duri dan tulang (dari jalan) adalah sedekah dan menuangkan air dari timba mu kepada timba saudara mu adalah … [Read more...]

12 total views, no views today

KUATKAN PENDIRIAN DALAM MENJUAL

Tiga kali Rasulullah SAW didatangi oleh pembesar-pembesar Quraisy untuk memujuk baginda dengan menawarkan pelbagai ganjaran dan habuan kepada nya. Tidak kiralah sama ada harta kekayaan,  kemuliaan, menjadi raja ataupun mencari tabib yang terbaik untuk memulihkan baginda namun ditolak begitu sahaja oleh Rasulullah. Betapa kuatnya pegangan dan pendirian Rasulullah walaupun disogokkan dengan pelbagai … [Read more...]

60 total views, no views today

TEMU JANJI DALAM GENGGAMAN

Mendapatkan temu janji memang antara sasaran utama dalam melakukan jualan. Selepas puas berhempas pulas mendapatkan temu janji adakah perlu untuk kita melakukan sambil lewa sahaja? Sudahlah sukar dan susah untuk mendapatkan temu janji ini tetapi bila bertemu langsung kegagalan pula yang kita terima langsung tiada penutupan jualan yang diperoleh. Amat malang jika situasi sebegini … [Read more...]

64 total views, no views today

6 TINDAKAN KENAPA PERLU MINTA SAJA REFERRAL

Hampir merah padam dibuatnya prospek atau pelanggan yang berada di hadapan kita bilamana kita bertanyakan tentang referral pada mereka. Tanyakan tentang nama-nama rakan sekerjanya, jiran-tetangganya mahupun adik beradiknya pula. Tidak dinafikan bukan mudah dan senang untuk mendapatkannya. Kesemuanya bergantung kepada kepercayaan mereka terhadap kita. Elok kita menjual sehingga penutupan jualan … [Read more...]

51 total views, no views today

JANGAN BAGI HILANG PELANGGAN BEGITU MUDAH SEKALI

Sesuatu yang perlu dirisaukan adalah pelanggan sedia ada mungkin akan terlepas begitu sahaja. Dirasakan bukan main kepung pelanggan ini tetapi malangnya semakin lama semakin hilang begitu sahaja pelanggan-pelanggan yang ada. Adakah apa yang kita lakukan selama ini telah cukup bagi kita menjaganya? Inilah yang perlu untuk dirisaukan setelah penat dan berhempas pula mendapatkannya tiba-tiba sahaja … [Read more...]

71 total views, no views today

BERHATI-HATI DALAM MENDAPATKAN KHIDMAT NASIHAT

Sayidina Uthman Bin Affan pernah berkata; ‘Janganlah terima nasihat daripada orang yang kedekut kerana dia akan melemahkan semangat dan menakutkan kamu sehingga menjadi miskin. Janganlah terima nasihat daripada orang yang pengecut kerana dia akan melemahkan semangat kamu Jangan terima nasihat daripada orang yang tamak kerana dia menanamkan sifat tamaknya kepada kamu dan menjadikan kamu … [Read more...]

61 total views, no views today

PERLUKAH KEPADA PERANCANGAN?

Semuanya memerlukan keputusan segera. Pendapatan dan perolehan yang dimahukan pasti mahukan secepat yang mungkin. Mana nak bayar bil, miliki barangan keperluan, membayar segala hutang piutang dan juga menampung keperluan kehidupan. Semuanya perlukan perancangan agar wang tidak putus dan peroleh setiap jualan yang dilakukan akan ada hasilnya seperti mana yang dimahukan. Semuanya memerlukan … [Read more...]

60 total views, no views today

5 PERHATIAN YANG PERLU DI BERIKAN SEMASA MALAM HARI

Terlalu luas untuk di perkatakan tentang perniagaan di malam hari. Membuka kedai makan, stall burger, stesen minyak, uptown termasuklah MLM masih cuba mendapatkan pelanggan seramai yang termampu. Tidak mengira hari malam walaupun hujan sekalipun tetap mencuba untuk melakukan jualan walaupun mungkin terdapat pelbagai halangan dan rintangan yang terpaksa untuk ditempuhi. Inilah lumrah dalam … [Read more...]

53 total views, no views today

TERDETIK RASANYA

‘Kenapa lah susah sangat nak buat Sales ni? Nanti target tak achieved lah, pendapatan tak seberapa’ ‘Orang lain boleh buat kenapa tidak pada diri ku ini? Koman sangat ke aku ni?’ ‘Jumpa orang saja asyik gugup saja, bila sembang dengan kawan-kawan boleh plak tak ada gugup tu pula’ Fikirkan dan renungkan semula ‘Asyik kena mandi sahaja, nanti kena mandi balik’ ‘Baru seminggu lepas di … [Read more...]

60 total views, no views today

PELANGGAN ADALAH PROSPEK TERBAIK

Yakinilah bahawa pelanggan yang sedia ada merupakan nadi kepada jualan kita. Tanpa mereka siapakah kita dalam melakukan jualan. Dengan pembelian mereka dan jualan berulang sudah pasti punca pendapatan dan sokongan atas kepercayaan mereka atas jualan yang telah di lakukan kepadanya. Kalau ini dapat kita jagakan pada mereka atas mutu perkhidmatan dan kepercayaan yang ada pada mereka sudah pasti akan … [Read more...]

54 total views, no views today